NIEUW: Mental Coaching theorieavond van Barbara Koot!!

 

We hebben een nieuwe, leuke en leerzame activiteit voor de boeg!
Niemand minder dan Barbara Koot komt bij ons op stal een theorieavond verzorgen over Mental Coaching. 
Heb jij behoefte aan een zetje in de goede richting op het gebied van wedstrijdspanning? Wil je meer weten over Mental Coaching of ben je benieuwd naar haar werkwijze? 
Meld je snel aan en kom vrijdagavond 11 mei naar onze stal!
Er wordt een beperkt aantal personen toegelaten. VOL = VOL. 

Even voorstellen.... 

Ik ben Barbara Koot, trainer niveau 5 bij het NOC en Grand Prix amazone. Zelf heb ik topsport bedreven vanaf 1989, mijn eerste pony EK [goud behaald] en in 2000 was ik reserve voor de Olympische spelen in Sydney en 8e tijdens de Wereldbekerfinale in Den Bosch. Ik leid een Beloftenplan en het TTC Zuid-Holland sinds 2011, daarnaast geef ik dagelijks wedstrijdgerichte training. Mijn specialisaties zijn mental coaching, psychologie en leersysteem van het paard en atletisch trainen. 

In 1999 wilde ik mij plaatsen voor het Grand Prix A-kader, wat enorm veel druk gaf. Ik was inmiddels wel wat gewend, door alle NK’s en EK’s en vele wedstrijden. Maar dit was toch wel iets wat enorm veel spanning veroorzaakte. Ik merkte aan mezelf dat ik in doemscenario’s ging denken en last kreeg van faalangst. Soms was ik zelfs midden in mijn Grand Prix proef compleet de weg kwijt en wist niet meer wat ik moest uitvoeren als oefening. Ik ben me toen gaan verdiepen in een methode die mij zou helpen de aandacht bij het rijden te houden. Een van de meest storende dingen in de proef vond ik namelijk afleiding in mijn gedachten. Ik ging dan vaak denken:’’ ach die oefening zal wel weer mislukken’’. Of: ‘’let maar op, hij schrikt weer op die plek’’. 

Met de hulp van Peter Murphy [mental coach Anky van Grunsven] en Rico Schuijers [ sportpsycholoog van vele Olympische ploegen en atleten] heb ik een methode ontwikkeld die je kunt toepassen tijdens het rijden. Ik beschrijf stap voor stap het proces van de gebeurtenissen in je lijf bij spanning en help je om jouw persoonlijke concentratiestijl uit te kiezen. Als laatste behandel ik mijn methode, waarbij je leert om elke seconde van je proef je gedachten te kunnen controleren. Vele ruiters en amazones gingen je al voor, en keer op keer bewijst deze methode de effectiviteit ervan! 

Mijn kennis hierover is gebaseerd op de volgende opleidingen:
*2004 opleiding KNHS gevolgd bij sportpsycholoog Rico Schuijers
*2008 NLP Practitioner behaald [ neuro linguïstisch programmeren]
*2017/2018 opleiding ‘’werking van de hersenen’’ door dr. Joe Dispenza [level 1,2 en 3] 

Praktijkgedeelte mental coaching 

Het is mogelijk om na de theorie avond nog een praktijkdag te volgen. Tijdens deze dag gaan we te paard de geleerde lesstof in de praktijk brengen. Wat gaan we doen? 

We gaan een wedstrijd nabootsen, waarbij je in tenue en met je paard ingevlochten komt rijden. Het moet jullie beiden namelijk het gevoel geven dat het ook echt een wedstrijd IS. Je rijdt zelf los, daarna kom je de wedstrijdbaan in en rij je de eerste helft van je proef. Hierbij mag je gewoon voorgelezen worden. Ikzelf zal jureren op punten als: ontspanning, ademhaling, ontspanning bij je paard, houding en zit etc. 

Daarna ga ik met je doornemen wat er gebeurde [jullie kregen veel spanning] en hoe je dit heel makkelijk kunt ombuigen met het geleerde. Ik help je op weg en daarna rij je weer de helft van de proef. Je zult een enorm verschil merken! [en je paard is ons dankbaar:-] ] 

Tijdens mijn laatste opleiding heb ik ontzettend veel bijgeleerd over de werking van de hersenen en hoe wij gedachten en gevoelens produceren. Het is absoluut mogelijk om je denken te veranderen en daardoor een compleet ander gevoel te krijgen tijdens de wedstrijd. Namelijk het gevoel dat het een feestje is om op wedstrijd te gaan! Hoe bevrijdend zou dat zijn .. We gaan ervoor! 

Naar het overzicht